Sivut

sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Novellinikkari Lyseolta



Kirjakauppa Knut Possen vuosittaisen novellikilpailun voitti tänä keväänä Lyseon lukion opiskelija Outi Karhu. Kesäkuussa 17 vuotta täyttänyt ja ensi syksynä lukion toisen vuoden opinnot aloittava Outi kertoo kirjoittaneensa elämänsä aikana ”hirveästi novelleja” ja kokevansa juuri lyhytproosan itselleen sopivimmaksi kirjoitusmuodoksi. Novelleissaan hän käsittelee muun muassa sellaisia suuria teemoja kuin rakkaus, kuolema, ihmisoikeudet ja erilaisuuden hyväksyminen yhteiskunnassa. Kirjoittaminen on Outin mukaan "vähän niin kuin propagandatyötä".
– Kirjoittamisella pystyy sivistämään ihmisiä hirveän hyvin, vaikuttamaan ihmisten ajatteluun ilman, että he sitä tajuavat, Outi toteaakin.

Outin voittoisa novelli, raakaversionimeltään Sisu, sauna ja susiraja sijoittuu jatkosodan aikaan ja itärintamalle.
– Historia on toinen intohimon kohteistani, kirjoittaminen on tietenkin toinen. Inspiraatio tuli aiheesta, josta olin sillä hetkellä erityisen kiinnostunut, Outi kertoo. Sanastonsa ja miljöönkuvauksensa puolesta nuoren kirjoittajan novelli tuo mieleen jopa Väinön Linnan Tuntemattoman sotilaan. Miten Outi osasi kirjoittaa tämän tyylistä tekstiä?
– Sotakuvauksia on vaikea kirjoittaa, sillä suomalaiset ovat hyvin tarkkoja sen suhteen, että jokainen yksityiskohta sodista pitää paikkansa. Sotiin suhtaudutaan samalla tavalla kuin Kekkoseen: vain luotettavat henkilöt voivat kirjoittaa niistä, hän vastaa. Tämän takia Outi on jättänyt novellista pois esimerkiksi tarkemman tapahtumapaikan ja -ajankohdan kuvaamisen. Apua novellin hiomiseen hän sai Lyseon lukion äidinkielen opettajalta, Katriina Karhulta sekä ystäviltään Marilta ja Alexilta.
– Katriina avusti minua ihan mielettömän paljon, luki ja kommentoi, luetti eräällä historian asiantuntijallakin. Enempää ei voi pyytää, Outi kiittelee.

Outi tiesi kilpailuun osallistuessaan erottuvansa massasta aihevalintansa ansiosta. Voitosta Outi on saanut lisää itseluottamusta kirjoittamisen suhteen, ja hän toivoo uuden tittelin näyttävän myös hyvältä kirjakustantamoiden silmissä, sillä hän haaveilee oman novellikokoelman julkaisemisesta.
– Tällä hetkellä valmistelen novellikokoelmakäsikirjoitustani, joka olisi tarkoitus lähettää ttämän vuoden aikana kustantamoille. Toivoa sopii, että joku kustantamo vastaisi ”kyllä”, ja pääsisin työstämään oikeaa kirjaa enkä vain käsikirjoitusta. Mutta se on vielä kaukana se.

Toistaiseksi Outi nauttii kesästä, kirjoittamisesta ja Tuntemattoman sotilaan kuunnelmaversiosta, johon hän aivan ihastunut. Esimerkiksi vänrikki Koskelan ääni sopii hänen mielestään kuin nakutettu Linnan kuvaamaan hahmoon. Syksyllä hän aikoo vielä toteuttaa yhden suurimmista haaveistaan: hän pääsee matkustamaan Karjalan Kannakselle, aidolle sotatantereelle. Se kruunaa Outin mielestä koko vuoden.

Outin voittonovellin ”Sisu, sauna ja susiraja” voi käydä lukemassa Lyseon lukion vuosikertomuksesta 2013–2014: https://savonlinnanlyseonlukio.onedu.fi/verkkojulkaisut/zine/69/article-2983



Teksti: Katri Nousiainen
Kuvituksessa on käytetty kuvankaappausta elokuvasta Tuntematon sotilas (1955) ja Outin novellista

torstai 5. kesäkuuta 2014

Lyseon ylioppilasjuhlat 31.5.2014 Savonlinnasalissa




Abien ryhmänohjaajat valmiina juhlaan. 
 



Lakitettavat ylioppilaat saapuvat Savonlinnasaliin airueiden ohjaamina.



Uusia ylioppilaita tervehti ja onnitteli 60 vuotta sitten Lyseolta kirjoittaneiden puolesta Juhani Kosonen.


Lehtori Ulla Litmasen kiitoksena ja yllätysnumerona juhlaväelle kuultiin pieni konsertti, jossa esiintyi oopperalaulaja Juha Kotilainen säestäjänään Olli Linjama.

Ansioituneita ylioppilaita palkittiin stipendeillä. Ylioppilaan puheen piti Riku Laamanen.

Lopuksi kaikki 108 ylioppilasta poseerasivat salamavalojen välkkeessä. Onnittelut jokaiselle koko koulun puolesta!

Kuvat: Titta Välimää
Kuvatekstit: Katriina Karhu

Kevätjuhla 30.5.2014

Kevätjuhlassa kuultiin Leena Syrjälän viulumusiikkia.

Lyseon lauluyhtye esitti juhlassa mm. Tomas Ledinin kappaleen Sommaren är kort.

Oppilaskunta muisti kukkasin rehtoreita, opoja sekä eläkkeelle jääviä äidinkielen lehtoreita.