Ainesosat:
100g voita tai margariinia
200g piparkakkuja
200g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl kuohukermaa
6 liivatelehteä
1 dl sokeria
1 tl vaniliinisokeria
hieman kanelia
Kiilteeseen 2dl mustikoita, 2tl sokeria, 2 liivatelehteä 1 dl glögiä tai mehua
Piparien murskaamiseen käy mikä tahansa tylppä ja kestävä väline, itse olen todennut puisen nuijan parhaaksi tähän.Tämä on koko kakun työläin osuus ja saattaa viedä aikaa, voimia sekä kärsivällisyyttä.
Kun keksit on mahdollisimman hyvin murskattu, sulata voi tai margariini ja kaada se murujen sekaan.
Taputtele massa lusikalla tai käsin voipaperoidun vuuan pohjalle tiiviisti. Nyt on myös hyvä laittaa liivatelehdet kylmään veteen likoamaan viideksi minuutiksi.
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tuorejuusto, sokeri, vaniliinisokeri sekä kaneli joukkoon.
Kuumenna kaksi ruokalusikallista vettä kattilassa ja laita ylimääräisestä vedestä puristetut liivatteet sekaan, kaada liemi seokseen ja sekoita erityisen hyvin.
Kaada seos vuokaan ja levitä tasaisesti, etenkin reunoilta jotta kiille ei karkaa kakun päältä sen reunoille.
Laita vuuan päälle kelmu tai folio ja siirrä kakku jääkaappiin hyytymään. Kun pinta on hyytynyt (vie n. 30 min) aloita kiilteen valmistus laittamalla kaksi liivatelehteä likoamaan kylmään veteen ja sulata pakastemustikat.
Survo sulatetut mustikat ja sekoita joukkoon glögi tai mehu.
Kuumenna vähän vettä kattilassa ja laita liivatelehdet joukkoon, kun liivate on sulanut kaada liuos mustikkaseokseen ja sekoita. Anna kiilteen jähmettyä hieman jääkaapissa ennen kakkuun lisäämistä, näin seos on helpompi lusikoida kakun päälle. Anna kakun olla jääkaapissa vielä ainakin kaksi tuntia. Ennen tarjoilua kakun voi koristella esim. valkosuklaalla tai sokerihuurretuilla marjoilla. Tässä sulatin valkosuklaata ja lusikoin sen pakastepussiin, jonka kulmaan oli tehty pienenpieni reikä pursottamiseen. Ja ei kun maistelemaan!
Teksti ja kuvat: Sara Wasenius
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti