Sivut

torstai 7. helmikuuta 2013

Keitä ovat tutorit?


Aina syksyllä koulun alkaessa voi koulumme käytävillä nähdä käyskentelevän toisen vuoden opiskelijoita siniset, superman-tyylisellä logolla koristeltupaita päällä. Nämä opiskelijat ovat tutoreita, oppilaita, joiden tehtävänä on auttaa uudet, ensimmäisen lukiovuotensa aloittavat opiskelijat alkuun opintaipaleellaan.

Tällä hetkellä aktiivisessa toiminassa on mukana 17 tutoria. Uusia tutoreiden koulutus aloitetaan kevään mittaan, jotta ensi vuoden ykköset saavat opastajikseen asiantuntevan opiskelijajoukon.

Mitä tutor siis tekee?
Tutorit opastavat uusia ykkösiä heidän kaikissa opiskeluun liittyvissä pulmissaan, opastavat ja neuvovat. He pitävät omalle perusryhmälleen opotunteja, tarkoituksenaan ykkösten tutustuttaminen toisiinsa ja oikean ryhmähengen luominen. Lisäksi tutorit esittelevät lyseota yhdeksäsluokkalaisille, ja puhuvat vanhempainilloissa opiskelusta.

IMG_9542

Kaksi ahkeraa ja reipasta tutoria suostuivat vastaamaan muutamiin kysymyksiin, joiden tarkoituksena on ilmaista heidän näkökantansa tutoroinnista.

1. Miksi hait tutoriksi?
Siiri: Saa uusia kavereita ja ideoita.
Tanja: Olin yläasteella tukioppilaana ja mietin pitkään tutoriksi hakemista. Aluksi olin sitä mieltä että minulla ei riitä aikaa sekä kouluun, oppilaskunnan hallitukseen että tutorointiin mutta lopulta päädyin hakemaan enkä ole katunut kertaakaan.
2. Mitä etuja tutorina olemisesta on?
Siiri: Kahviliput!
Tanja: Oppii tuntemaan uudet ykköset alusta alkaen ja tottakai ohjauskokemus kahvilippuja unohtamatta!
3. Millaisia tuntemuksia sinulla on ollut tutoroinnin suhteen?
Siiri: Jee, kivaa.
Tanja: Pidän tästä hommasta, se on ihmisläheistä ja mukavaa.
4. Haluaisitko erota tutoreista?
Siiri: En
Tanja: En, olen tyytyväinen tutor.
5. Millaisia tehtäviä sinulla on ollut tähän asti?
Siiri: Vanhempainillassa puhuminen, uusien ykkösten avustus koulun aloittamisessa, ysien opastus ym.
Tanja: Olen käynyt mertalan koululla tuntia pitämässä ja kierrättänyt ysiluokkalaisia koululla. Vanhempainillat ja ykkösten neuvominen käytävillä. Ykkösten oppituntien pitäminen.
6. Mitä parannuksia haluaisit tutortoimintaan?
Siiri: Noo.. Ei oo mielessä oikein mitään.
Tanja: Mielestäni se on toimiva kokonaisuus.
7. Mitä haluat sanoa kannustukseksi tuleville tutoreille?
Siiri: Saatte kahvilippuja ja pääsette hengailee koululla, välillä vapaa-ajalla saatte syödä pullaa ja kertoa itestänne ja lukiosta :))
Tanja:Tämä homma on mukavaa eikä mitään ydinfysiikkaa vaan helppoa touhua. Täällä tutustuu muihin tutoreihin ja uusiin ykkösiin. Suosittelen!

Teksti: Veera Mikkonen
Kuva: Sara Wasenius

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti