Sivut

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Abit - ylioppilaskirjoitusten asiantuntijat

Jo yläasteen alusta on kuultu huhuja lukion myötä tulevista, enemmän tai vähemmän pelottavista kirjoituksista. Nytpä kyselemmekin alan asiantuntijoilta, eli abeilta, ovatko ylioppilaskirjoitukset todella niin pelottavat, kuin huhutaan!


Ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen aloitetaan jo hyvissä ajoin, eräät aloittavatkin jo toisella vuosikurssilla. Tarjolla on niin kertauskursseja, kuin kertauskirjojakin. 
- Myös televisiosarjojen ja internetsivujen selailu erikielisenä ilman tekstityksiä on hyvä tapa kerrata kirjoituksiin, kuvailee muunmuuassa pitkän englannin kirjoittanut Tanja Turunen. 


Turunen jatkaa paljastamalla, että jätti ensimmäisen jakson tarkoituksella tyhjemmäksi valitsemalla liikunnan lisäksi vain kertauskursseja saadakseen enemmän aikaa valmistautumiseen. Myös Siiri Piironen on samoilla linjoilla Turusen kanssa. Lyhyiden koulupäivien ansiosta hänelläkin jäi ruhtinaallisesti aikaa valmistautumisen ja kertailun lisäksi myös muihin vapaa-ajan toimiin.
- Jakson vaihtuminen toi viimeisinä päivinä haastetta terveystiedon kertailuun, Piironen mainitsee.

Kuuden tunnin yhtämittaisen kynänkulutuksen myötä tulee yhdelle jos toisellekin takuuvarmasti nälkä. Mutta mitä kirjoituksiin on hyvä ottaa mukaan? Mukaan suositellaan esimerkiksi läpinäkyvään muovipussiin pakattuja eväitä, kuten hedelmiä, leipiä ja vaikkapa pieniä herkkuja epätoivon hetkiin. Juomakin olisi hyvä säilyttää läpinäkyvässä muovipullossa, eli etiketit on tärkeä poistaa. Erään toisen lukion abiturientti-tuttuni kertoo omasta kokemuksestaan, että kanatortilla ei kuitenkaan ole se kaikista paras eväs, sillä sen kanssa kirjoituspaperit eivät ehkä säily tahrattomina.

Jokaisen aineen kirjoituksista on tosiaan selvittävä kuudessa tunnissa. Molemmat abit kummastelevat, kuinka aikaraja tuli etenkin terveystietoa kirjoittaessa yllättävän nopeasti vastaan. Turusen mukaan kuuden tunnin aikaraja terveystiedossa ei meinannut millään riittää kuuden esseen kirjoittamiseen.

Molemmat abit suhtautuvat kirjoitusten vaikeustasoon aika neutraalisti. Englannin vaikeustaso on tunnetusti ollut aina korkea, mutta Turusen mukaan kirjoitukset paljastuivat odotettua vaikeammiksi, etenkin kuuntelu-osuuden puolesta.

Marko Silventoinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti