Sivut

torstai 22. marraskuuta 2012

EYP: Salo Regional Session 2012

European Youth Parliament, EYP tarkoittaa sananmukaisesti Euroopan nuorten parlamenttia. EYP perustettiin vuonna 1987 ranskalaisessa koulussa pienenä projektina ja on siitä kasvanut koko Euroopan-laajuiseksi nuorten foorumiksi. Nuoret ympäri Eurooppaa kokoontuvat sessioneihin eli istuntoihin keskustelemaan ajankohtaisista asioista, kuten työllisyydestä, ihmisoikeuksista, ilmastonmuutoksesta ja sosiaalisen median merkityksestä nykymaailmassa.

EYP Finland järjestää vuosittain regional sessioneita, alueellisia istuntoja, joihin delegaatteja tulee ympäri Suomen. Lyseolta oli tänä vuonna yksi neljän hengen delegaatio edustamassa Salon alueellisessa istunnossa 9.-11. marraskuuta. Mukana olivat Maria Panfilova, Anni Hämäläinen, Tanja Turunen ja Karoliina Karhu toiselta vuosikurssilta. Myöhemmin alueellisista istunnoista on mahdollisuus päästä kansallisiin ja jopa kansainvälisiin istuntoihin ympäri Eurooppaa.



Viikonloppu koostui pääpiirteittäin perjantain avajaisseremoniasta, teambuildingistä eli ryhmäytymisestä oman komitean kanssa, lauantain committee workistä, jossa kukin komitea pohti omaa aihettaan ja valmisteli lopulta resolutionin eli päätöslauselman sunnuntain general assemblyä eli yleiskokousta varten. General Assemblyssä käsiteltiin jokaisen komitean päätöslauselma ja lopuksi äänestettiin, lähteekö se kansainväliselle tasolle, jopa Europarlamenttiin saakka. Ja koska kyseessä on koko Euroopan-laajuinen organisaatio, kaikki kommunikaatio tapahtuu tietenkin englanniksi. 


Yksi delegaateista, Tanja Turunen, kertoo miksi kannattaa lähteä mukaan EYP:n toimintaan.

''EYP:n alueellinen istunto Salossa oli huikea. Lähtiessäni en olisi voinut kuvitellakaan, kuinka hyödyllinen, mukava ja kokemusrikas viikonloppu siitä tulisikaan. Opin paljon, sain uusia kavereita ja englannin kieleni parani kokoajan aivan huomaamatta. Komiteassani, joka käsitteli internet-turvallisuutta ja sosiaalista mediaa, oli meno täysin erilaista kuin kuvittelin. Rennon teambuildingin jälkeen koko porukka toimi tiiviisti yhdessä, kaverit hyväksyttiin ja toisia autettiin. Puhuessa ei aksentilla, aikamuodoilla tai muillakaan pikkuseikoilla ollut merkitystä, kunhan itsensä ja mielipiteensä sai ymmärretyksi. Lopputuloksena saimme aikaan hyvän päätöslauselman ja kokemus oli hieno. En kadu hetkeäkään että uskalsin lähteä kokeilemaan EYP:tä ja jopa puhumaan englanniksi koko yleiskokouksen edessä! Pidin EYP:stä todella paljon ja aion jatkaa mukana toiminnassa. Suosittelen sitä ehdottomasti kaikille yhteisistä asioista ja kansainvälisyydestä kiinnostuneille nuorille!''








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti