Sivut

torstai 4. helmikuuta 2016

Abit kirjoittivat esittelyjä kestävän kehityksen nettisivuista

Abit kirjoittivat tekstitaidon vastauksinaan esittelyjä kestävän kehityksen nettisivuista.  Lyseon oma teemaviikko keskittyi kestävään tulevaisuuteen helmikuun ensimmäisellä viikolla.

 Muinainen aurinkokello Sanjit Das/ UNIDO, 2008 CC-commons



Esittely maailma2030.fi - sivustosta  Maailma2030.fi -sivuston tarkoituksena on tuoda ihmiselle tietoa kehitysyhteistyöstä, kertoa kehitysyhteistyö on ja miten sitä toteutetaan käytännössä. Maailma2030 pohjautuu YK:ssa syyskuussa 2015 sovittuihin kestävän kehityksen tavoitteisiin, sekä näiden tarkoitus periin. Sivustoa ylläpitää Suomen ulkoministeriö.
Kun klikkaat itsesi maailma2030.fi sivustolle eteesi aukeaa erilaisia vaihtoehtoja, joihin tutustua. Vaihtoehtojen alapuolella esitellään sivuston, mitä sivustolta löytää, sekä pintaraapaisuna mitä kehitysyhteistyö on. Kehitysyhteistyöstä löydät tarkemmin, kun avaat Mitä kehitysyhteistyö on? välilehden. Kehitysyhteistyön tavoitteista löydät lisää tietoa välilehdeltä Millainen maailma on vuonna 2030? Tänne on tavoitteiden kokoamisen lisäksi myös kerrottu, miten sinä voit tehdä tavoitteiden saavuttamiseksi. Tämän lisäksi pääsivulta löytyy myös maailman kartta, johon on merkitty suomen kehitysyhteistyö kumppanit.
Maailma2030 – sivustolla voit tutustua tarkemmin Suomen kehitysyhteistyömaahan, Vietnamiin. Mitä kuuluu Vietnamiiin, Dai? -välilehdeltä löydät tietoa Vietnamista, sekä 17-vuotiaasta Daista. Hän esittelee elämäänsä Vietnamissa. Dain kuulumisten lisäksi voit lukea Keniasta ja siellä asuvasta Naomista. Miten Keniassa menee, Naomi? -välilehdeltä löydät tietoa Keniasta ja kehitysyhteistyöstä, jota siellä tehdään. Naomi ja Dai toimivat sivustolla esimerkkihenkilöinä.
Kaiken yllämainitun lisäksi maailma2030.fi -sivusto kertoo yleisemmin, kuinka Suomi tekee kehitysyhteistyötä. Suomen tärkeimmistä tavoitteista, sekä kaikista Suomen kehitysyhteistyö maista on tietoa tarjolla linkkien takana. Kehitysyhteistyön tulokset on huomioitu ja näistä on kerrottu omalla välilehdellään. Jokaiselta välilehdeltä löydät pieniä tietoikkunoita kysymyksillä varustettuna. Ne liittyvät kehitysyhteistyöhön tai -maihin.
Maailma2030.fi on kattava tietopankki Suomen kehitysyhteistyöstä, sekä YK:n tavoitteista. Sivuston tieto on varmasti uskottavaa, sillä sitä ylläpitää Suomen ulkoministeriö. On tärkeä myös huomata, että sivustolla on På Svenska mahdollisuus. Suomihan on kaksikielinen maa. Maailma2030.fi sivustoa voidaan myös käyttää opetustarkoitukseen sen tarjoaman opettajalle mahdollisuuden vuoksi.
esittelyn tuottanut: Joonas Pitkänen


Ulkoasiainministeriön kestävän kehityksen Maailma 2030 -sivujen kautta pääset sisään kehitysyhteistyön maailmaan. Maailma2030.fi -etusivujen kautta saat tietoa siitä, mitä kehitystyö ylipäätänsä on, millainen maailma on vuonna 2030 tai millainen itse haluaisit sen olevan, aineistoa opettajille kehitystyöstä, missä Suomi tekee kehitystyötä, tuottaako kehitystyö tulosta sekä mitä vietnamilainen Dai ja kenialainen Naomi tekevät tällä hetkellä. Sivuston kieli on suomi, mutta sen saa myös ruotsin kielelle. Etusivujen alareunasta löytyy myös kestävän kehityksen 17 tavoitetta, kartta Suomen tukemista maista sekä video kestävästä kehityksestä vuonna 2030. Sivujen sivupalkista löytyy valikko, joista pääsee edellä mainittuihin artikkeilihin sekä sivujen info -osioon, josta löytyy lyhyt esittely Maailma 2030 -sivujen käyttötarkoitusesta sekä ulkoasiainministeriön yhteystiedot.
Lähes jokaisen artikkelin lopussa löytyy varsinaisen artikkelin lisäksi 'Ota selvää' -osio sekä muuta artikkeliin liittyvää lisätietoa, kuten Suomen kehitystyötä kuvaavan artikkelin alapuolelta löytyy lisätietona Suomen kehitystyön aikajana viimeisen 50 vuoden ajalta ja Naomin ja Dain artikkelin mukana ovat myös heidän omansa sekä heidän kotimaidensa lisätiedot. 'Opettajalle' -osiosta löytyy aineistoa opettajien käytettäväksi tietyissä aineissa peruskouluissa tai lukioissa sekä tietoa 'Maailma 2030' -näyttelystä sekä työn tuottavuudesta kuvaavassa artikkelista kehitystyön ja vuosituhattavoitteiden tuloksia.
esittelyn tuottanut: Rosa-Maria Laakso


 Kestävän kehityksen esittelyä Maailma2030.fi-nettisivuilla
Ulkoasiainministeriön (UM) kestävän kehityksen nettisivut (www.maailma2030.fi) kuvaavat, millaiselta maailma näyttää 2030-luvulla. Heti etusivulla on kuvakollaasi, jossa on kaksi nuorta: vietnamilainen Dai ja kenialainen Naomi. Kuvakollaasin alapuolella teksti kysyy, millaista teinin elämä on toisella puolella maailmaa nyt ja 15 vuoden kuluttua. Teksti myös herättelee ihmisiä kysyen millaisen maailman sinä haluat.
Maailma2030.fi-nettisivuilta löytyy paljon tietoa kehitysyhteistyöstä eri puolilta maailmaa. Nettisivuilla on tekstin, väliotsikoiden ja nippelitietojen lisäksi värikkäitä kuvia sekä havainnollistavia videoita. Maailma2030-sivuston alalaidassa on esiteltynä kestävän kehityksen tavoitteet eri värisin laatikoin, jotka vaihtuvat diaesityksen mukana.
Maailma2030-nettisivuilla on myös kartta, josta voi nähdä, miten Suomi tukee kehitystä eri puolilla maailmaa. Nettisivuilla esitellään myös pari Suomen kehitysyhteistyön pääkumppanimaata, Kenia ja Vietman. Molemmat maat esitellään perustietoineen ja lisäksi kerrotaan, mitä Suomi tekee kyseisissä maissa. Maiden esittelyiden yhteydessä saa lisätietoa jo etusivulla esiintyvistä nuorista, Daista ja Naomista. He ovat ikään kuin sivujen päähenkilöt, jotka kertovat itsestään, kotimaastaan ja asuinpaikastaan.
esittelyn tuottanut: Sanna Luostarinen

 Tietopaketti Suomen kehitysyhteistyöstä
Maailma 2030 -nettisivun (www.maailma2030.fi) perusidea tulee hyvin selville lyhyestä tekstipätkästä, joka on sivulla heti alkuvalikon jälkeen. Sivuilla kerrotaan siis Suomen 50 vuotta kestäneestä kehitysyhteistyöstä. Maailma 2030 -sivun tarkoituksena on herättää ajatuksia. Sivun pääidean voisikin tiivistää yhteen kysymykseen, joka myös sivuilla esitetään: "Millaisessa maailmassa sinä haluat elää?" Tekstin alla pyörii kuvasarja kestävän kehityksen 17 tavoitteesta. alta löytyy hieman epäselvä kartta, johon on kuitenkin mahdollista löytää lisäinfoa linkin kautta. Sivuilla on huomioitu myös kaksikielisyys, sillä alkuvalikosta löytyy kuvake, jota painamalla sivuston saa muutettua ruotsinkieliseksi.
Sivun yläreunan valikon kautta pääsee tutustumaan siihen miten, missä ja miksi Suomi tekee kehitysyhteistyötä. Lisäksi on mahdollista kurkistaa kahden nuoren, Vietnamilaisen Dain ja Kenialaisen Naomin, elämään. Esimerkiksi Keniasta kertovilla sivuilla on paljon tietoa itse maasta ja sen tilanteesta, Naomista itsestään ja linkkejä, joiden avulla voi hankkia lisää tietoa. Oikeassa alareunassa on linkkejä kenialaisnuorten suosikkiartistien biiseihin, joka on tuo keveyttä muuten niin vakavista asioista kertoviin sivuihin. Niiden avulla tuodaan esiin myös se, että Keniassa on muutakin, kuin ongelmia.
Alkuvaikutelma sivustosta on hieman sekava, koska etusivulla on paljon kaikkea. Hetken selailun jälkeen voi kuitenkin huomata, ettäsivut on tehty selkeästi, ja kaikesta huomaa niiden olevan opetuskäyttöön tarkoitetut. Asiat on esitetty niin, että jokainen tavan tallaaja voi ymmärtää ne. Sivuilla on myös opettajille tarkoitettu sivu, josta löytyy esim. tehtäviä oppitunneille. Sivut on rakennettu niin, että tieto on lyhyissä ja ytimekkäissä paketeissa, ja mikäli lukijan kiinnostus herää, voi hän etsiä lisää tietoa sivulla olevien linkkien avulla.
esittelyn tuottanut: Antje Moraal

Opetushallituksen kestävän kehityksen sivut
 
Edu.fi on Opetushallituksen ylläpitämä sivusto opetuksen ja oppimisen tueksi. Siellä on myös omat teemasivut koskien kestävää kehitystä. Kestävän kehityksen materiaaliin pääsee, kun menee ensin "yleissivistävä koulutus" kohtaan, ja siirtyy siitä "aihekokonaisuuden" kohdan alle.
Kestävän kehityksen sivut on jaettu seitsemään osioon, alkaen ajankohtaisista uutisista. Ajankohtaisissa uutisissa on ilmoitettu palkinnonsaajista ja tulevista tapahtumista. Sivustolla käsitellään myös opetussuunnitelman perusteita, koskien kestävää kehitystä peruskouluissa sekä lukioissa. Siellä on kerrottu myös erilaisista strategioista, joita on tehty edistämään kestävää kehitystä. Sivustolla strategiat on esitelty tiivistetysti, mutta siellä on myös linkit, jos joku haluaa lukea strategian kokonaisuudessaan.
Sivustolta koulut saavat apua ja ohjeita myös oman kestävän kehityksen ohjelmansa laatimiseen. Hyödyllistä sivustossa on myös se, että sitä kautta voi etsiä yhteistyökumppaneita, jotta kestävän kehityksen ohjelmia on helpompi toteuttaa. Siellä on myös lueteltu erilaisia projekteja joihin voi osallistua, sekä alueellisia yhteistyöryhmiä.
Sivuston "teemoja ja tehtäviä" osio on hyödyllinen oppilaitosten ja koulujen käyttöön. Kestävän kehityksen haasteita voi siellä lähestyä erilaisten teemojen kautta, ja näitä teemaosioita opettajat voivat käyttää kätevästi opetuksessa, sillä ne nojautuvat opetussuunnitelman perusteisiin. Oppilaille suunnatut tehtävät on jaettu iän mukaan. Alakoululaisille on esimerkiksi omanlaiset tehtävät, joiden kysymykset eivät ole ehkä niin haastavia kuin yläkoululaisille suunnatut tehtävät. Sivun viimeisessä osiossa on koottu linkkejä muille sivustoille, ja lopussa on myös mahdollisuus käyttää erilaisia laskureita mm. oman egolokisen jalanjäljen laskemiseen.
Opetushallituksen teemasivustot ovat siis kaikinpuolin monipuoliset, ja parasta on, että vaikka informaatiota on paljon, se on silti kerrottu tarpeeksi tiivistetyssä muodossa. Sieltä saa myös ajankohtaista tietoa ja käytännöllisiä vinkkejä. Kritiikkiä voisi antaa hivenen sekavasta ulkomuodosta. Informaatio voisi olla vielä selkeämmin esillä.
esittelyn tuottanut: Jaael Kinnunen


Esittelyä Suomen YK-liiton kestävän kehityksen nettisivuista

Suomen YK-liitto on kansalaisjärjestö (ykliitto.fi), joka tukee kansainvälisen Yhdistyneiden kansakuntien toimintaa ja periaatteita. YK:n juhlavuotta toteutetaan hankkeen avulla "YK ja maailman tila", jonka tavoitteena on avata keskustelua kestävän kehityksen tavoitteista ja saada kestävän kehityksen teemat osaksi koulutyötä.
YK:n kestävän kehityksen pääsivusto on värikäs ja lapsille suunnatun näköinen. Sivuston materiaalit kestävästä kehityksestä esitellään vasemmassa reunassa värikkäinä palapelinpalasina ja ne on jaettu viiteen osaan: kulttuurinen, -ekologinen, - sosiaalinen, - ja taloudellinen kestävä kehitys, sekä YK ja ihmisoikeudet. Jokaisessa osiossa on perustiedot kustakin kategoriasta, sekä asiaanliittyviä linkkejä esimerkiksi Unescon sivuilta.
Sivuston mukaan kulttuurisen kestävän kehityksen tavoitteena on vahvistaa ihmisten kulttuurista identiteettiä, samalla lisäten muiden kulttuurien tuntemusta ja arvostusta. Ekologisen kestävän kehityksen tavoitteena on turvata maapallon säilyminen tuleville sukupolville ja sosiaalinen pyrkii vähentämään ihmisten välistä eriarvoisuutta. Taloudellisella kestävällä kehityksellä tarkoitetaan tasapainoista talouskasvua, joka ei aiheuta velkaantumista eikä luonnonvarojen ylikuluttamista, samalla huomioiden tulevien sukupolvien tarpeet.
Sivusto esittelee hyvin ja yksinkertaisesti tarjolla olevan aineiston. Tiedot on selitetty lyhyesti sekä napakasti, jotta nuori jaksaa aineistoa lukea. Lisäksi sivustolla on tehtäviä ja harjoituksia kestävään kehitykseen liittyen.
esittelyn tuottanut: Camilla & Tiia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti