Sivut

torstai 21. syyskuuta 2017

Runoutta!

14.9. saimme vieraaksemme Runoutta! -kiertueen kaksi runoilijaa, Susinukke Kosolan sekä Juho Niemisen.  He kertoivat meille runoudesta ja omasta elämästään runoilijana. Kiertue on Runoyhdistys Nihil Interitin hanke Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Kiertueen tavoitteena onkin vierailla sadassa eri koulussa ympäri Suomea. Onneksemme Savonlinnan lyseon lukio on tässä joukossa mukana! Lisää kiertueesta pääset lukemaan osoitteesta http://www.runoutta.fi

Sekä Susinukke Kosola että Juho Nieminen esittävät omia runojaan yleisölle. He ovat kumpikin perustaneet oman kustantamon ja julkaisseet runokokoelmia. Molemmat heistä kirjoittavat runojen lisäksi esimerkiksi kolumneja ja muita tekstejä.

Nieminen on kotoisin Joutsenosta ja hän opiskeli Helsingin yliopistossa suomen kieltä. Aikanaan hän kiinnostui runoudesta ystävänsä kautta, joka järjesti runotapahtumia. Hänen lukemansa runot olivat lyhyitä ja ytimekkäitä, mutta vaikuttavia.

Venäläistaustainen Daniil Kozlov, taiteilijanimeltään Susinukke Kosola, on sanojensa mukaan runoillut jo ennen kuin osasi kirjoittaa. Hän piirsi lapsena kuvia ja kertoi niiden olevan riimejä. Myöhemmin hän jatkoi kielellä leikkimistä ja opiskeli Turun yliopistossa kotimaista kirjallisuutta. Susinukke ei edusta stereotyyppistä runoilijaa, vaan hänen tyylinsä on hyvin uniikkia. 

Pyysimme heitä kuvailemaan runoilijan tyypillistä työpäivää. Saimme vastauksen, että runoilijalla ei ole selvää vapaa- ja työaikaa. Välillä kirjoittamiseen uppoutuu moneksi päiväksi, mutta toisinaan on vaikeaa löytää inspiraatiota. 

Lopussa Susinukke ja Niminen vielä painottivat äidinkielen opiskelun tärkeyttä: kun osaa hyvin kieltä, pystyy puhumaan avoimesti tunteista, ja myös muut ymmärtävät sinua paremmin.
Jos haluaa tulla hyväksi kirjoittajaksi, pitää tarkkailla ympäristöä, lukea paljon erilaista kirjallisuutta ja kehittää omia äidinkielen taitojaan.  

Juho Nieminen (vas.) ja Susinukke Kosola (oik.) esiintymässä opiskelijoille.

Teksti ja kuva: Mirka Utukka ja Vilma RaunolaEi kommentteja:

Lähetä kommentti